Dječji vrtić Grigor Vitez

Kontakt:

21000 Split, Kliška 4
Telefon: 021/360 005, 344 934
FAX: 021/346 246
E-mail: vrtic@dv-grigorvitez.hr
OIB: 99090311925

Boravak djece na otvorenom tijekom zime

Boravak na otvorenom prostoru i svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofzički razvoj djeteta. U zimskim mjesecima u zatvorenim prostorima djeca češće i lakše obolijevaju od bolesti dišnog sustava, ali i drugih bolesti. Zbog toga ih treba sva-kodnevno i redovito izvoditi na svjež zrak i do dva puta dnevno. Dužina boravka djece na otvorenom zavisi o više faktora, jedan od njih je i dob djeteta.
Preporuča se različito vrijeme dužine boravka na otvorenom prostoru i to od 30, 40 do 60 minuta, zavisno o temperaturi zraka i dobi djeteta. Temperatura zraka sa minus predznakom nije i ne smije biti kontraindikacija za boravak djece na otvorenom, dapače, ali uz adekvatnu pripremu djece, odgajatelja i roditelja. Djeca mogu i trebaju boraviti na otvorenom u svim vremenskim uvjetima tj. kada je oblačno, sunčano, kišovito, kada pada snijeg i kada su niske temperature. Iznimno se ne preporuča boraviti vani kada je jako vjetrovito i maglovito. Vrlo često se javlja strah, zabrinutost i nepovjerenje kod roditelja u vezi boravka djece na otvorenom, a vezano na zimske uvjete i niske temperature.
Roditelji često postavljaju pitanja „Neće li se moje dijete zimi na otvorenom prostoru prije razboljeti, nego ako boravi u toploj sobi dnevnog boravka?“. Roditelju trebamo uvijek dati stručan i argumentiran odgovor na njegovo pitanje kako bismo ih umirili, ohrabrili i razuvjerili.
Naime, u zatvorenim prostorima zbog loših mikroklimatskih uvjeta (suh zrak, smanjena vlažnost) i drugih negativnih faktora zatvorenog prostora, dolazi do isušenja sluznice u nosu, smanjenja lučenja sluzi i smanjenja treperenja(vibracije) nosnih dlačica koje čiste zrak od prašine drugih tvari.
U zatvorenim prostorima, kada je funkcija nosa oslabljena, onečišćena i nepripremljen zrak odlazi u pluća (prašina, mikroorganizmi i dr.) može naštetiti organizmu djeteta tj. iza-zvati ili pogodovati nastanku bolesti. Treba imati na umu da veća zagađenost zraka i duži boravak u zatvorenim prostorima su jedan od razloga za češće poboljevanje djeteta

Zdravstveni voditelj: Ivka Leko, vms; Dubravka Matić, vms;